Забронировать
комплекс

У Чэрвеньскім лясгасе нарыхтоўваюць бярозавік

статья в районной газете 

Сёлета з-за халоднай, зацяжной вясны сок пайшоў амаль на тры тыдні пазней, чым летась. Нягледзячы на гэта, у Чэрвеньскі лясгасе разлічваюць рэалізаваць яго насельніцтву і перапрацоўчым прадпрыемствам 250 тон – на 80 тон больш мінулагодняга.

 

Леснікі Грабёнскага лясніцтва Ігар Мялешчык і Васіль Дзяркач

Разам з галоўным ляснічым лясгаса Віктарам Казаковым і намеснікам кіраўніка па ідэалагічнай рабоце Жаннай Чарнавец мы наведаліся на лесасеку Грабёнскага лясніцтва ля вёскі Нежаўка.

– Пад нарыхтоўку бярозавіку адвялі ўчастак плошчай пяць гектараў, – распавёў ляснічы Іван Бухал. – Падбіралі яго такім чынам, каб людзям было зручна пад’ехаць па сок на сваёй машыне. Найбольшы попыт на бярозавік, які збіраем у 250 поліэтыленавых мяшкоў – у суботу і нядзелю, калі ў вёскі прыязджаюць сталічныя дачнікі. Толькі за мінулыя выхадныя рэалізавалі насельніцтву тону соку. А ўсяго – ужо 4 тоны.

–  План нарыхтоўкі бярозавіку мы размеркавалі прыкладна пароўну паміж лясніцтвамі, – кажа Віктар Казакоў. – Галоўная задача – цалкам задаволіць патрэбы насельніцтва. Тое, што застаецца, накіроўваем на перапрацоўку. Для гэтага заключылі дамовы з Чэрвеньскім вытворча-харчовым заводам,  смалявіцкім унітарным прадпрыемствам “Вланпак” і Мінскім заводам безалкагольных напіткаў. І тут важна не прамарудзіць, бо паўднёвыя рэгіёны вобласці пачынаюць рэалізоўваць сок раней і да сярэдзіны сезону нарыхтоўкі перапрацоўшчыкі звычайна ўжо не маюць у ім патрэбы.

Галоўны ляснічы Чэрвеньскага лясгаса Віктар Казакоў

Паводле слоў Віктара Казакова, каб не нашкодзіць дрэвам, для падсочкі абіраецца спелы лес, які праз некалькі гадоў пойдзе пад высечку. Акрамя таго, строга выконваецца тэхналогія прамысловай нарыхтоўкі соку: бярозы павінны мець дыяметр не менш за 20 сантыметраў, у іх робяцца надрэзы глыбінёй 4 сантыметры і шырынёй да 12 сантыметраў. Напрыканцы сезону месцы падсочкі замазваюць садовым варам ці глінай з дабаўленнем драўнянага вугалю, каб дрэва не захварэла.

– Для саманарыхтоўкі бярозавіку насельніцтвам правілы іншыя, – удакладняе Віктар Казакоў. – Спачатку неабходна атрымаць дазвол у лясніцтве. Пры падсочцы трэба свідраваць у дрэве адтуліну дыяметрам не больш за адзін  сантыметр і не больш за тры сантыметры ўглыб. Такіх адтулін можна рабіць максімум чатыры, у залежнасці ад дыяметра бярозы. Але ахвотных самастойна нарыхтоўваць сок мала, бо клопатаў шмат. Прасцей яго набыць. Тым больш, што літр бярозавіку ў нас каштуе ўсяго 20 капеек з лесасекі і 30 – з лясніцтва. А вось незаконная нарыхтоўка соку караецца штрафам у памеры да 20 базавых велічынь. 

Як паведаміла Жанна Чарнавец, на 10 красавіка лясгас ужо рэалізаваў насельніцтву і на перапрацоўку 75 тон бярозавіку.